maanantai 22. lokakuuta 2018

Ensimmäinen syyslomaviikko

Moin!

Mallorcalta ollaan kotiuduttu, kolmen viikon syysloma lomailtu, arki rullaa hyvin eteenpäin ja kiirettäkin pitää. Ennen kuin nykyhetkeen lokakuun loppupuolelle päästään, on aika kertoa kuulumisistani ensimmäiseltä syyslomaviikolta kotona, enjoy!

29.9.-5.10.2018, ensimmäinen syyslomaviikko

Lauantai vietettiin hieman nuhaisissa merkeissä pääosin sohvalla chillaillen. En tosin malttanut illalla olla menemättä yksiin synttäribileisiin. Särkylääke naamaan ja jaksoin hyvin koko illan. Oli hauskaa, ja pari kaveria tuli meille yöksi. Sunnuntaina syötiin Klaran, Arvidin, Erikan ja Jonaksen kanssa aamupala yhdessä ja chillailtiin. Ei tapahtunut käytännössä mitään koko päivän aikana XD Kattelin todella monta jaksoa Gleetä... (Valitettavasti näiltä päiviltä ei löydy tarpeeksi sivistynyttä kuvamateriaalia :D)

Maanantai ja niin ihanaa, kun ei tarvitse herätä aikaisin kouluun. Mutta missä välissä ehti tulla lokakuu?!? Hoidin erinäisiä ikuisuusprojekteja eteenpäin, kävin Papan kanssa kirjastossa ja jälleen chillailin. Tiistaina iltapäivällä suunnattiin Kieliin. Ensimmäisenä etsittiin IKEAn ihmeellisestä maailmasta Klaralle uutta sänkyä. Sitten ajettiin jonkun Klaran serkun synttärijuhliin. 25 ihmistä kaksiossa, eli oli ihan tiivis tunnelma. Kukowskien suku on ihan älyttömän iso, mutta ainakin nämä kaikki 25 ovat ihan supermukavia. Juttelin monien kanssa, mutta nimet ovat vielä aika hakusessa.



Keskiviikkona haettiin Arvid Nordstrandilta ja suunnattiin Tanskaan, ensin Møgeltønderiin ja sitten Tønderiin. Kierreltiin Tønderissä, ostin pari pikkujuttua, syötiin hodarit ja jätskit. Tønderista löytyi muumimukeja!!!! Ajettiin takas kotiin ja chillattiin muutama tunti. Illalla mentiin tuttavaperheen luo sushille. Oli hyvää ruokaa ja hyvä seura. Miinuspuolena oli kivat allergiaoireet, koska perheellä on takapihalla pari hevosta, ja koko talo on myös kiitettävän täynnä hevosenkarvoja... No, vaatteet vaihtoon, suihku ja lääkettä naamaan, niin olo parani huomattavasti :)

Møgeltønder

Tønder


!!!

Minä, Mama, Papa, Klara ja Arvid

Torstaina kävin vähän downtown Husumissa shoppailemassa. Illalla kotona leivottiin pizzaa! Perjantaina käytiin perheen + Arvidin kanssa nauttimassa nätistä ilmasta ja syötiin ranut ja hamppari. Käveltiin rantaan ihailemaan maisemia, ja on niin hönttiä, kun laskuvedellä vettä ei oikeasti näy... Kotona loppupäivä kului pakkailun, siivouksen ja muiden lähtövalmistelujen merkeissä. Yöunet jäävät lyhyiksi, mutta kahdelta suunnataan Mallorcalle!

Yks mun lempipaikoista, Husumin satama



Vesi, missä oot??

Liebe Grüße
Suski




lauantai 6. lokakuuta 2018

Loppusyyskuun kuulumisia

Moin!

Taas on vuorossa jo rutiiniksi muodostunut kuulumispostaus.


17.9.-23.9.2018

Maantaina 6.30 herätys tuntui tavallistakin aikaisemmalta, mutta sängystä päästiin ylös ja kouluun. Päivän ohjelmaan kuului paloharjoitus, joka herätti oppilaissa suurta hilpeyttä oppitunnin keskeytyessä :D Iltapäivällä orkassa oli edessä sellainen biisi että huh huh. Ei ihan vuoden huilun soittamisilla prima vistana pysty tuota biisiä vetämään, mutta muutama viikko harjoittelua, niin eiköhän sitten suju jo paremmin.



Tiistaina jälleen 7.45 kouluaamu ei saavuttanut minun mielessäni suurta suosiota. Naturlyrik saksassa ei ollut paras mahdollinen aamun aloitus, mutta loppupäivän aineet olivat mukavampia. Illalla päätettiin mennä Klaran ja Arvidin kanssa kolmestaan Nordseehen uimaan. Aallokko ja tuuli oli ihan kiitettävä ja meitä katsottiin jälleen aika suu auki.



Keskiviikkona otin kaiken ilon irti myöhäisemmästä kouluaamusta! Matikka oli ihan kivaa, mutta hissan projekti ja samalla mun ryhmä otti ihan kivasti hermoille. Onneksi musa oli taas todella mukavaa ja combossa soittaminen samoin. Illalla lähdin noin vartin varoitusajalla Papan mukaan Flensburgiin kattomaan käsipallopeliä (Flensburg hävis nyyyhk).


Torstaina mulla oli ensimmäinen koe, enkku! Mustekynä- ja paperikoe oli ihan ok, mutta konetta tuli vähän ikävä. Samoin kelloa. Oli ärsyttävää tehdä koetta, kun ei ollut mitään käsitystä ajasta. No, meni ihan hyvin! Iltapäivällä liikka oli yllättävän kivaa! Kävin vielä Maman ja Klaran kanssa kaupassa.



Perjantai, jes! Venäjän testi meni hyvin ja kemian tuplatunti oli mukava. Koulun jälkeen satoi ihan kaatamalla. Jätin repun koululle ja lähdin pyörällä keskustaan. Vaikka kastuin ihan läpimäräksi, oli silti tosi hauskaa! Kovassa tuulessa mun pyörän lukko onnistui tosin lentämään taivaan tuuliin, mutta uuden voi aina ostaa. Pyörällä ajo osoittautui ajoittain 25m/s keskituulessa ja kaatosateessa hieman haastavaksi XD

Hain repun koululta ja pyöräilin kotiin. Ei enää satanut, joten tuuli kuivatti aika hyvin mun vaatteet kotimatkalla, näppärää. Kotona lounas ja 2,5 päikkärit. Ah, nukuin niin mielettömän hyvin!! Päikkäreiden jälkeen mulla oli ihmeellisen hyvä läksydrive päällä, joten tein kaikki kuuden viikon WiPo:n (yhteiskuntaoppi) tehtävät. Oon ylpee itestäni!

Lauantaina aamulla satoi sen verran, että heräsin siihen... Aamulla chillailua, kokkailtiin Papan kanssa jotain hyvää riisijuttua ja lueskelin. Papa lähti keikalle ja muillakin oli menoa, eli sain olla kotona yksin! Soittelin ja lauleskelin, sekä tein pyörälenkin ja kävin kaupassa. Muut menivät todella aikaisin illalla nukkumaan, joten sain vallata koko olkkarin itselleni :)



Sunnuntaina tehtiin taas roadtrip, tällä kertaa Büsumiin. Kierreltiin satamassa ja kaupoissa sekä syötiin Fischbrötchen ja jätskit. Ulkona on vielä +13, mutta on niin hölmöä, että porukalla on jo paksut talvitakit päällä... Kotona muilla oli akku aika tyhjä, mutta minä kulutin energiaani läksyhin.

Büsum

Kurpitsanmyyntipaikka jossain Husumin ja Büsumin välillä



 24.9.-28.9.2018

Viimeinen maanantai ennen syyslomaa! Yllättävää koulussa oli se, että ymmärsin mantsan asiat tänään paremmin kun mun luokka XD Tutustuin välkällä Halvoriin, meiän koulun norjalaiseen vaihtaripoikaan. Todella mukava tyyppi! Mulla oli myös vika tuplatunti peruttu, ja päätin kuluttaa aikani musaluokassa soitellen. Orkassa oli huomattavasti enemmän perillä asioista kuin viime kerralla, positiivista. Illalla kotona säädin ihanan hissan projektin oman osuuteni kuntoon, ah kun tuntuu hyvältä.

Matkalla orkkaan


Tiistaina iltapäivällä koulu päättyi 40 minuuttia aikaisemmin, koska fysiikan open piti valitettavasti lähteä hoitamaan jotain asioita XD Chillailin kotona, käytiin ostamassa mulle uus pyörän lukko ja löydettiin paluumatkalla kaupasta 18% juustoa!!! Nyt oon todella iloinen!!

Keskiviikon luksusta, autolla kouluun ja myöhäisempi aamu. Ensimmäinen tunti oli poikkeuksellisesti tietotekniikkaa, sillä meidän opettaja opiskelee vielä, ja hänellä oli näyttötunti. Muuten oli mukava päivä, ja hissa oli sangen rentoa, sillä mentiin tekemään projektia ruokalaan, ja koska mä olin oman osuuteni kanssa valmis, pystyin käyttämään ajan paremmin hakemalla kahvia ja kertomaan muille suomalaisesta koulujärjestelmästä :D

Illalla sanoin jälleen kyllä, ja lähdin Papan kanssa koululle kuuntelemaan Sexta singt! -tapahtumaa. Kaikki HTS:n Gymnasiumin nuorimmat, uudet vitosluokkalaiset, esiintyivät "lauluillassa". Jokainen luokka lauloi pari laulua ja lisäksi oli muutama yhteisnumero. Oli hauskaa seurata pienten iloa ja innostusta! Tapahtuman jälkeen jäin Papan ja muiden musaopettajien kanssa juttelemaan musasta, vaihdosta, kerroin Suomesta juttuja ja paljastui, että yhden musaopen nimi on Susanne. Heti kun muut opet kuulivat, että oon musikaalinen ja Suomessa käyn musalukiota, mulle luvattiin, että jokunen soittokeikka lienee tulossa ennen joulua!!



Torstaina mulla oli todella myöhäinen kouluaamu, kiitokset tuntien peruutuksille. Koulu alkoi vasta 11.25, mulla oli mantsaa, fysiikkaa ja liikkaa. Liikassa oli sitten koe amerikkalaisesta jalkapallosta. Arvioijina oli toki opettaja ja lisäksi pari, ja pelattiin ensin tekninen peli ja sitten oikea peli. Mulla meni ihan riittävän hyvin XD Seuraavalla kerralla onkin sitten käytännön koe ja paperinen teoriakoe (tuskin maltan oottaa...............) Kotona chillailua.

Perjantai ja viimeinen koulupäivä ennen lomaa! Venäjän tunnilla syötiin aamupalaa ja roudattiin kirjoja varastosta toiseen. Sitten koko Oberstufe (luokat 10-12) meni saliin luennolle. Oli tosi mielenkiintoinen puolitoistatuntinen ja aihe oli about siirtolaisuus/maahanmuutto ja Afrikka. Vielä tietotekniikkaa ja sitten kotiin. Iltapäivällä mentiin perheen kanssa Husumiin jätskille ja ilta kului chillaillen. Ja nyt on loma!!!

Minä, Lea ja Gotje <3

Niin totta XD

Parin tunnin päästä lähdetään ajamaan Hampurin lentokentälle ja suuntana on Mallorca! (kone lähtee klo 6) En ota (tieto)konetta mukaan, eli blogissa on muutaman viikon hiljaisuus, ja sitten päivittelen taas kuulumisiani! Ja tässä postauksessa käytin isompaa kuvakokoa. Onko parempi kuin edellinen? Saa kommentoida!


Liebe Grüße
Suski

tiistai 2. lokakuuta 2018

Uuden oppimista

Moin!

Jännää, miten nopeasti ihminen muuttuu, kun alkaa rakentamaan toisessa maassa uudelleen omaa elämäänsä. Ihan kaikki kielestä ruokakauppoihin ja ikkunoista bussikorttiin ovat erilaisia. Jo noin seitsemän viikon vaihtarina olon jälkeen sitä huomaa muuttuneensa aika paljon ja oppineensa ihan älyttömästi kaikenlaista.

Kieli
Onneksi olin lukenut saksaa jo seitsemän vuotta koulussa ja tehnyt sen eteen töitä. Mutta koulussa kielen oppiminen on ihan erilaista. Tunteja on Suomilukiossa kolme kertaa viikossa, ja jos sanoja luetaan, niin syynä on sanakoe. Toisessa maassa kielen oppiminen on paljon tehokkaampaa, ja oppimismotivaatio on korkeammalla, koska kieli on avainasemassa kaikessa. Kun osaa kielen, pystyy ilmaisemaan itseään, sitä miltä tuntuu, pystyy kommunikoimaan, ja vastaavasti ymmärtämään, mitä muut sanovat. Näiden reilu seitsemän viikon aikana mun saksan ääntäminen on kehittynyt aivan älyttömästi (eikä saksalainen r enää tuota päänvaivaa), ja uusia sanoja oppii noin 5-10 per päivä.

Uskallus puhua ei ole ollut mulle täällä mikään ongelma. Perheen kanssa olen jutellut paljon, ja olen sanonut, että aina saa ja pitää korjata, jos sanon jotain väärin. Kavereiden kanssa juttelu on myös rentoa, vaikken aina ihan tiedä miten joku asia pitäisi sanoa. Kun päätavoitteena on saada itsensä ymmärretyksi, niin minulla on ainakin virheidentekopelko täysin kadonnut. Koulussa ja luokassa kielen tunnilla tunnelma on aivan erilainen, ja ainakin minulla on paljon enemmän paineita siitä puhunko oikein. Välillä tulee sanottua jotain aivan hölmöä, mutta kun osaa nauraa itselleen, niin all good.

En vielä näe unia saksaksi, mutta huomaan miten eri tavalla mun aivot rekisteröivät kielet vaihdossa ollessa kuin suomessa. Nyt aivoni tajuavat, että on suomi, ja sitten kaikki muu. Esimerkiksi englannin lauseentuotanto tuntuu hassulta, koska koko ajan saksa änkee päälle, koska se on täällä toki pääkieli. En edes halua tietää missä kunnossa mun ruotsi on XD Mutta saksankielisiä unia odotellessa.

Koulu.
Tekniikkaa on aika kova ikävä, mutta piirtoheittimiin, liitutauluihin ja mustekyniin on jo ehtinyt tottua. Koulusta olen kirjoitellut enemmän, joten en nyt rupea kaikkea vertailemaan. Nyt löydän jo ongelmitta luokkiin, tiedän, miten ruokailussa kuuluu toimia, tunnen ihmisiä, mulla on kavereita, miten koulun sovellus toimii, miten tehdä sitä ja tätä. Ainoa mikä vielä tuottaa ongelmia on kaapin lukko. Ehkä muutama kouluviikko ja sitten osaan avata kaapin ensimmäisellä yrittämällä.

Liikkuminen.
Uudessa elinympäristössä on ensimmäiset pari viikkoa aika pihalla mistä minne mennään. Täällä ei myöskään ole käytössä ruutukaavaa, joten kaikki tiet ja kadut ovat kivan mutkikkaita. Nyt tiedän jo aika hyvin missä asiat sijaitsevat ja miten mun pyörän vaihteet toimii (siinä tais mennä 3 viikkoa, eli 15 edestakaista pyöräilymatkaa kouluun).

Ruoka.
Ensimmäisellä viikolla oli koko ajan nälkä, sillä täällä syödään vain se kolme kertaa päivässä. Nyt tuntuu jo täysin normaalilta elää rytmillä aamupala noin klo 7, lounas noin klo 13 ja iltapala klo 20 nurkilla. Itse ruoka ei ole kovin erilaista, mutta leipää syödään ihan sikana, juusto on yleisesti rasvaisempaa (onneksi löydettiin tällä viikolla 18% juustoa <3) eikä täällä syödä läheskään niin paljon kasviksia. Perhe oli aluksi ihan suu auki, kun aina otin aamu- ja iltapalapöytään kurkkua ja tomaattia, mutta nyt muutkin nappaavat niitä leivän päälle.

Ruokakauppa.
OWO-postauksessa kerroin ihmetteleväni pieniä pakkaustiloja, mutta nyt tiedän myös miksi täällä sellaiset on. Kauppaan mennään ensinnäkin lähes poikkeuksetta autolla, ja otetaan muovikori mukaan (sellanen iso, joka mahtuu kärryyn). Kassalla on ylipitkä kassahihna, jolle saa varmasti lastattua kaikki ostokset. Sitten kun oma vuoro tulee, parkkeerataan kärry pakkauspaikalle, ja lastataan tavarat suoraan takaisin koriin. Kangas- tai muovikasseja ei käytetä täällä melkein ollenkaan. Nyt systeemi tuntuu aika näppärältä, vaan iso kori mukaan ja menoksi. Aluksi oli tosin totuttelemista. Ja maksuasioihin liittyen käteisen käyttö ja 1 ja 2 sentin kolikot osaavat välillä ärsyttää, mutta yleensä isommissa marketeissa pystyy maksamaan myös kortilla.



Seitsemässä viikossa on ehtinyt oppia perusasiat, miten Saksassa kuuluu toimia. Naapureiden moikkaaminen ja kaikki arkiset asiat alkavat olla täysin normaaleja. Näin lyhyessä ajassa huomaa muuttuneensa muutenkin ihmeellisen paljon. Kun on pois omalta mukavuusalueeltaan, ja lähes kaikki on erilaista, ottaa aivan eri tavalla vastuuta itsestään ja oma asenne muuttuu.

Koin jo Suomessa ennen lähtöä olevani melko aikuismainen ja itsenäinen, mutta uudessa maassa vaihtarina sitä kasvaa vielä enemmän. Itsestään joutuu ottamaan ihan eri tavalla vastuuta. Rohkeus kokeilla uutta kasvaa täällä, sillä kaikki on uutta, ja miten sitä muuten oppii sopeutumaan, jos ei mene kertaakaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Olen sanonut täällä ihan kaikkeen kyllä, ja koskaan ei ole kaduttanut. Ensimmäisellä kouluviikolla pääsin mukaan Tanskan-reissulle. Viime viikolla lähdin tunnin varoitusajalla illalla Papan kanssa koululle kuuntelemaan vitosluokkalaisten eli uusien Gymnasiumin oppilaiden lauluesityksiä, ja lopulta tapahtuman jälkeen jäin koululle juttelemaan kaikkien musaopettajien kanssa <3

Suomessa halusin aina tietää kaiken mahdollisimman etuajassa, ja mulla oli koko ajan kiire. Nyt koulu ei stressaa alkuunkaan ja tuntuu siltä, että mulla on paljon enemmän aikaa ihan elää ja lähteä spontaanisti mukaan tekemään milloin mitäkin. Ei vaihtovuosi ole mikään ongelmaton lomavuosi, mutta ainakin mulla on enemmän aikaa pitää hauskaa, ottaa aikaa itselle ja stressata vähemmän.

Jos se ei tapa se vahvistaa. Tämän muistan aina, kun on vaikeampi hetki. Mulla on toki koulussa muutama inhokkiaine, mutta aina jokaisen tunnin jälkeen tulee todellinen voittajafiilis, että tästäkin selvittiin. Suhtautuminen haasteisiin on myös muuttunut, koska täällä niitä tulee melkein joka päivä eteen. Niiden myötä ongelmanratkaisukyky on kehittynyt, ja varsinkin kielellisissä asioissa kiertoilmaisujenkäyttökyky aina vain paranee :D

Hymyily, itselle nauraminen, päivittäiset motivaatiopuheet ja oma asenne vaikuttavat ihan älyttömästi yleisfiilikseen. Olen aina ollut positiivinen ihminen, mutta vaihto on opettanut lisää positiivisuuttakin. Suomessa en olisi ehkä hirveästi nauranut, jos koulusta kotiin pyöräillessä kastun kaatosateessa aivan läpimäräksi, mutta täällä sekin oli yksi elämys, ja olin kuin lapsi leikkipuistossa.

En malta odottaa mitä kaikkea tämä vuosi tuo tullessaan. Vaihtovuosi oli juuri oikea päätös ainakin mulle. Vaihto on antanut jo älyttömän paljon kaikkea, ja toivon ottavani aikanaan Suomeen mukaan positiivista asennetta, lisää hymyilyä ja itseni motivoimista sekä iloa ja rentoutta. Nyt on kuitenkin vielä paljon koettavaa täällä, ja kotiinpaluuta on turha mietiskellä. Kolmen viikon syyslomasta nauttiminen on tämän hetken pääasia!


Tällä kertaa aika tekstipainotteinen postaus, mutta seuraavassa päivittelen taas kuulumisia ja lisäilen joukkoon enemmän kuvia :)


Terkkuja Suomeen ja tsemppiä ekaan koeviikkoon!!
Suski