tiistai 29. tammikuuta 2019

Weihnachtsferien

Moin!

Vika koulupäivä oli torstaina 20.12., en tosin "valitettavasti" päässyt yhdellekään oppitunnille soittopuuhien takia. Koulun jälkeen oli pakko jälleen suunnata joulumarkkinoille juhlistamaan loman alkua.

Rakastan mun pikkujoulukuusta!!


Perjantaina lähdettiin kahden saksalaisen ja kuuden vaihtarin porukalla Flensburgiin. Oltiin ensin tunti JumpHouse-trampoliinipaikassa. Oli tosi hauskaa, mutta tunti riitti XD Sen jälkeen suunnattiin vielä Flensburgin keskustaan. Oli kivaa vihdoin käydä kaupungissa, ja nähdä vähän enemmän elämää kuin Husumissa, haha.

Vasemmalta: Paula - Espanja, Claudia - USA, Tove - Ruotsi (alhaalla), Stephanie - Brasilia, minä, Maisa - Brasilia, Finja ja Keike - Saksa




Lauantaina lähdettiin Opan (Papan isän) luoksen Wipshauseniin Hannoverin lähelle joulun viettoon. Talo oli kiitettävän täynnä, ensin meidän koko perhe (5) + Ninan poikaystävä Niklas, serkkuperhe (4) ja Opa. Aaton aattona ajettiin Peineen (n. 50 000:n asukkaan kaupunki) ja joulumarkkinoilta löyty suomalaista glögiä!!! Puhuin myös ekaa kertaa neljään kuukauteen livenä suomea, ai että <3



Vasemmalta: Mama Ulrike, Klara, Nina, Opa, Doris (Papan sisko), Papa Ralf (alla), minä, Svenja (hostserkku), Jens (Doriksen vaimo), Rieke (toinen hostserkku) ja Jensin äiti (nimestä ei tietoa)

Saksassa joulua juhlitaan myös aattona niin kuin Suomessa. Aamulla kuusi tuotiin sisälle ja me nuoret koristeltiin se. Tämän jälkeen kulutettiin puoli tuntia kuvien ottamiseen ja syötiin lounas, Niedersachsensuppe (naudanlihaa, parsaa, bratwurstia ja jotain muuta, mutta google kääntäjä ei osaa kääntää XD) ja Metbrötchen (sämpylä, joka päällä on voita, met-lihaa, vähän jauhelihan tapasta, suolaa ja pippuria).

Leivottiin iltapäivällä joulutorttuja, juotiin kahvit, yritettiin tuhota meidän valtavaa kakkumäärää ja käytiin kävelyllä. Illalla jokainen sai toivoa yhden joululaulun eli laulettiin 11 joululaulua ja sen jälkeen avattiin lahjat. En olis alkuunkaan odottanut, että saan kunnon kasan lahjoja, mutta hostit ylitti mun odotukset. Illalla hengailtiin yhdessä ja vietettiin mukava aatto.

Vasemmalta: Rieke ja Svenja (hostserkut), Jens (Doriksen vaimo), Opa, Klara, minä, Mama, Nina, Papa, Niklas ja Doris (Papan sikso)

Rieke, Svenja, Opa, Klara, minä ja Nina

Joulupäivänä ajettiin perheen, Niklaksen ja Opan kanssa Braunschweigerin tuomiokirkkoon joulujumalanpalvelukseen. Oli myös mun eka kerta täällä kirkossa. Jumalanpalveluksen kulussa ei sinäänsä suurta eroa Suomen menoon ole, koska Pohjois-Saksassa uskonto on sama, mutta eniten huomiota herätti mustat asut papeilla. Suomessahan heillä on aina alba päällä, mutta täällä musta vastaavanlainen "kaapu". Loppupäivä kului lauta- ja noppapelien merkeissä ja koitettiin tuhota meidän valtavaa kakkumäärää. Keskiviikkona ajettiin Opan veljen luo Hannoveriin ja vietettiin normaali sukuiltapäivä, ruokaa ja iltapäiväkävely.

Torstaina oli aika suunnata takaisiin pohjoiseen. Nina ja Niklas tulivat myös meidän mukaan. Kuusi ihmistä ja matkatavarat saatiin mahtumaan autoon, mutta hieman säädöksi meni. Purjehduspakkaamiskokemuksesta oli kyllä hyötyä, koska olen oppinut minne kaikkialle sitä saakaan tavaroita ängettyä. Me nuoret oltiin monta kertaa ehdotettu vanhemmille, että joo, joku meistä voi tulla myös junalla, ei ole mikään ongelma, mutta Maman vastaus oli aina "Eieiei, kyllä me saadaan kaikki autoon ängettyä", ja nyt tiedetään miksi. Hostvanhemmilla oli vielä yksi yllätys meille, pysähdys Hampurin Miniaturwunderlandissa. Käytiin ohjatulla kierroksella, ja oli todella mielenkiintoista nähdä, miten paikka on teknisesti toteutettu. Yksityiskohtia on niin älyttömän paljon ja ihmeteltävää riittäisi pidemmäksikin aikaa. Mutta ehdottomasti suositeltava kohde, jos Hampuriin on menossa! Käytiin vielä lopuksi Elbphilharmonien näköalatasanteella ja sitten suunnattiin takaisin kotiin.



Suomi bongattu!!!



Lauantaina mentiin koko porukalla Kieliin katsomaan My fair lady -musikaalia. Jälleen mukava Ausflug. Muuten loppuvuoden 2018 vietin flunssan merkeissä sohvalla. Uutta vuotta juhlittiin perheen kanssa kotona Racletten merkeissä. Raclette on tyypillinen uuden vuoden ruokailutapa Saksassa. Pöydän keskellä on grilli ja jokaisella on oma pieni pannu, jolla voi lämmittää haluamaansa ruokaa, ja muutenkin valinnanvaraa syömisen osalta on paljon. Ammuttiin raketteja, ja juhlittiin naapuriperheiden kanssa.


Papa, Mama, minä, Niklas, Nina, Arvid ja Klara



Uudenvuodenpäivänä aloin kuulua jälleen terveiden kirjoihin ja päätin käydä pyörälenkillä. Tuuli oli tosin kiitettävä; hyvä, että vastaiseen pääsi eteenpäin ja meinasin kaatua yhdessä mutkassa, kun sivusta tuli kova puuska. Seuraavana päivänä käytiin perheen kanssa kävelyllä ja ai että mikä ilma <3 Ninan ja Niklaksen oli myös aika suunnata kotia kohti etelään.




Perjantaina lähdin Hampuriin ja vietin päivän Damlan, turkkilaisen vaihtaritytön kanssa, johon tutustuin ekalla viikolla yfuvalmennuksessa. Oli kiva vaihdella kuulumisia ja nähdä kunnolla Hampuria. Viikonloppu kului chillaillen ja viimeisistä lomapäivistä nauttien.

Landungsbrücken

Raatihuone



Damla <3


Liebe Grüße
Suski



keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Marraskuu meni ja joulukuu tuli

Moin!

Hyvää uutta vuotta 2019! Frohes neues Jahr 2019!

Palaan vielä ajassa taikaisin marraskuun loppupuolelle ja joulukuun alkuun kuulumispostaukseen. Tämän kertainen versio on enemmän kuvien muodossa.

Marraskuun kouluaamut kuluivat pimeässä pyöräillessä. Kylmä ei tosin ollut missään välissä.

Mä ja pari kamua yks päivä koulussa. Vasemmalta minä, Halvor (norjalainen vaihtari), Franziska ja Melissa

Söin vihdoin Dönerin (melkeen, oli liian iso)

Juhlittiin Maman synttäreitä marraskuun lopulla

Leivottiin Klaran kanssa läjä pipareita


Menin yhtenä tiistai-iltapäivänä Husumin keskustaan neljän hypärin ansiosta ja...

...törmäsin kahteen Brasilialaiseen vaihtariin, Maisaan ja Stephanieen!

Käytiin Maman ja Klaran kanssa joulutorilla

Ei muuten jäänyt viimeiseksi kerraksi...

Glühwein

Leivottiin piparkakkutaloja

6.12.2018 Suomi 101

Samainen päivä on täällä Nikolauksen päivä ja nämä löyty mun kengistä :D

Matikka sujuu!!

Oli nätti iltapäivä Husumissa, tosin koko kaupunki oli tukossa, kun tota nostosiltaa korjattiin. Onneks olin pyörällä liikkeellä.

Olisin voinut käyttää hypärin läksyihin, mutta päätin tehdä pienen pyörälenkin Dockkoogille Pohjanmeren rannalle.


Pidin joulukuussa kaksi esitelmää saksaksi. Hissan Karlspreissista tuli jopa kakkonen eli suominumeroissa ysi ja aihe oli aika vaikee, mut viikkoa myöhemmin perjantaina kerroin elämästäni Suomesta venäjän tunnilla saksaksi ja toin kouluun mukanani joulutorttuja. Arvatenkin jälkimmäinen oli reippaasti mukavampi pitää.

Kokkasin vihdoin kunnolla hosteille. Makaronilaatikko maistu tosi hyvälle ja nekin tykkäs!!

Perus näkymä pyörälenkiltä


Käytiin Papan ja Klaran kanssa Tönningissä (noin 25min meiltä etelään) tollasessa joulutalossa.

Täällä sato melkeen puol senttiä lunta ja niin läppä, kun koko kaupunki on ihan sekasin noinkin pienen lumimäärän takia ja bussit on myöhässä, koska täällä ei olla talveen totuttu XD

Vikalla kouluviikolla oli orkan joulukonsertti maanantaina, ja tiistaina meidän koulun joulukonsertti. Instasta @suskisaksassa löytyy vielä videomateriaalia. Vikalla kouluviikolla olin enemmän soittamassa ja laulamassa kuin tunneilla, en valita :D

Liebe Grüße
Suski