maanantai 4. kesäkuuta 2018

Lähtövalmennus

Helou!

Pari viikonloppua sitten Suomen YFU järjesti lähtövalmennuksen Virroilla kaikille syksyllä lähteville vaihtareille. Meitä on yhteensä noin 140, joista 14 lähtee Saksaan. Viikonloppu oli täynnä hyödyllistä ohjelmaa, ja tunnelma oli hyvä! Toisaalta täysi ohjelma ja matkustaminen oli väsyttävää. Opin paljon kaikenlaista uutta itse vaihdosta ja tietysti myös Saksasta. Viikonloppuna käsiteltiin mm. small talkia, käytännön järjestelyjä, sopeutumista ja somen käyttöä vaihdon aikana. Leirillä oli YFU:n toimiston työntekijöiden lisäksi suuri joukko ihania ja innokkaita vapaaehtoisia, jotka ovat vanhoja vaihtareita. Heiltä sain paljon vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin.

Ehdin ottamaan viikonlopun aikana jonkin verran kuvia, mutta tiiviin ohjelman, vähäisten taukojen ja hyvän seuran takia/ansiosta ei kännykän käytölle jäänyt aikaa. Oli mahtavaa tutustua muihin lähteviin vaihtareihin, ja kaikkien kanssa oli tosi helppoa jutella. Oli kiva kuulla muiden samassa tilanteessa olevien ajatuksia lähdöstä ja vaihtovuodesta, sekä tiedustella hostperheestä ja/tai sijoitustiedoista. Porukkaa oli kaikkialta Suomesta, ja viikonlopun jälkeen tuntui siltä, että puhui suomea jotenkin oudosti murresekamelskan takia.



Leiriviikonloppu alkoi aamulla aikaisella herätyksellä ja suuntasimme kohti Tamperetta klo 6.30. Reippaana sain matikan läksyt hoidettua pois alta heti aamutuimaan automatkalla. Vanhemmille järjestettiin oma valmennus Tampereella, ja me tulevat vaihtarit menimme vielä busseilla pari tuntia Virroille. Aluksi jokaiselle annettiin lentopaita ja nimilappu kaulaan (yläpuolella), missä oli kaikki tarpeellinen informaatio viikonlopusta. Läpyskä on mukava muisto leiristä, ja täytyy sanoa kiitokset siitä, että vaparit jaksoivat leikata ja liimata ja laminoida ja pujottaa langat ja tietenkin suunnitella jokaiselle porukalle toimivan ohjelman.

Nimilapun pahvin väri kertoi oman ryhmän. Mun kanssa samassa ryhmässä oli kaikki Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan lähtevät, eli miltei kaikki lähtivät saksankieliselle alueelle. Meidän ryhmässä oli yhteensä 21 tulevaa vaihtaria (joista tosiaankin 14 Saksaan menevää). Leiri alkoi yhteisellä pienellä infolla, ja tanssittiin kaikki yhteinen leiritanssi. Sen jälkeen olikin jo heti ruokailu ja sitten small talk -workshop koko porukalla. Amerikkalainen Trent opetti meille hiljaisille suomalaisille ihan perusasioita small talkista, joita itse en ainakaan ole tullut ajatelleeksi. Trentin opetuksesta sai irti vaikka mitä, ja oppi myös sen, että ihan mistä vaan voi keksiä puhuttavaa.

Tunnin vapaa-aika teki hyvää, ja siinä ajassa ehti samalla majoittautumaan kunnolla. Seuraavaksi käsiteltiin maa-/alueryhmissä kulttuuria yleisellä tasolla (mistä kulttuuri koostuu yms.) sekä käytännön järjestelyjä, kuten sääntöjä, lentoja sekä puhelimen ja somen käyttöä. Vaihteeksi syötiin, ja sitten käytiin läpi stereotypioita. Switchin ideana oli, että jokaiselle ryhmälle on annettu korttipeliin hieman eri säännöt. Pelin voittaja siirtyy toiseen ryhmään, ja kokee "kulttuurishokin", sillä tämä ryhmä pelaa eri säännöillä. Puhua ei saanut. Peli oli hyvä havainnollistamaan sitä, miltä tuntuu hypätä uuden kulttuurin keskelle.
Iltaohjelmassa YesFinland-inprovisaatioryhmä tuli esittämään meille improna komediaa, ja meno oli hulvatonta! Sitten oli vielä iltanuotio, juttelua ja grillausta. Toooodella nätti auringonlasku. Illalla juteltiin hetki huonekavereiden kanssa, mutta päivä oli ollut todella pitkä, joten nukahdimme kaikki aika nopeasti.


Sunnuntaina aamulla herääminen oli hieman nihkeää. Onneksi oli hyvää aamupalaa, ja meitä päätettiin piristää jälleen leiritanssin avulla. Sitten käytiin taas maaryhmissä läpi sopeutumista ja erilaisia ongelmatilanteita ja tukiverkostoa. Oli todella hyödyllistä käydä läpi erilaisia käytännön ongelmatilanteita, ja miettiä yhdessä järkevintä toimintatapaa. Tämän workshopin tiedoista on varmasti hyötyä vaihdossa.

Vaihtarielämää-workshopissa käsiteltiin (yllättäen) vaihtarielämää, ja käytiin vanhojen Saksassa olleiden vaihtareiden eli nykyisten vapareiden kanssa asioita läpi. Keskusteltiin ja kyseltiin esimerkiksi koulusta, perheestä, normiarjesta, fiiliksistä, kulttuurishokista jne. Oltiin laiturilla ja onnistuin vaaleana suomalaisena melkein polttamaan niskani kunnolla XDD


Lopuksi puhuttiin peloista ja odotuksista vaihtoon liittyen. Sitten tietenkin napattiin pari kuvaa koko porukasta ja mentiin kaikki lopetukseen saliin. Päivässä olin oppinut tuntemaan paljon ihmisiä, ja paluumatkalla Tampereelle juttua riitti todella paljon. Ehdin olemaan Tampereella tunnin ja näin kaverini Saaran pitkästä aikaa. Kotona Turussa olin klo 20 aikoihin väsyneenä, mutta iloisena ja monta kokemusta rikkaampana.

 yllä ja alla Saksan porukka

yläpuolella koko Saksa, Sveitsi ja Itävalta -ryhmä

-Suski