lauantai 9. helmikuuta 2019

Mittelseminar in Berlin

Moin! :)

Postaukset eivät ilmesty ihan kronologisesti oikeassa järjestyksessä, eli mittelseminar tulee nyt ennen tammikuun kuulumisia, mutta nekin löytävät tiensä internettiin vielä joskus hiukan myöhemmin.
Mittelseminar on YFU:n pitämä vaihtovuoden puolivälivalmennus, joka kestää viikon ja jonka aikana pääsee juttelemaan muiden kaltaistensa kanssa kokemuksistaan. Viikolla käydään läpi vaihtovuotta tähän asti ja puhutaan pienryhmissä kaikenlaisesta vaihtoon liittyvästä, nähdään kaupunkia, jossa ollaan ja pidetään hauskaa yhdessä.

Mä päädyin midarille Berliiniin. Menin lauantaina 2.2. junalla Husumista Hampurin kautta Berliiniin ja päärautatieasemalta S- ja U-Bahnilla Wilhelmsdorfiin majoitukseen. Olin ensimmäisten joukossa paikalla ja sain rauhassa allekirjoittaa kaikenlaiset laput ja asettua taloksi. Iltapäivän kuluessa muut saapuivat paikalle, ja parasta oli, kun Henri, toinen suomalainen, jonka kanssa lensin Saksaan elokussa, tuli myös tänne!! Oli niin ihanaa puhua livenä suomea ekaa kertaa miltei puoleen vuoteen! Lauantai-ilta kului tutustumisen merkeissä ja pelejä pelatessa. Meillä on tosi kiva porukka kasassa, mutta kielitaidon tasot ovat aika erilaisia. Paljon porukkaa Aasiasta, kuten Japanista, Kiinasta ja Thaimaasta ja todella paljon espanjankielistä porukkaa (Chile, Meksiko, Espanja, Argentina...), me suomalaiset ja pari Sveitsiläistä.



Sunnuntaina midari alkoi sitten kunnolla. Heräsin aamulla hyvin nukkuneena ja aamupäivällä puhuttiin AG:issä (AG = Arbeitsgruppe, pienryhmät) miten vuosi on mennyt. Kerrottiin hyvistä ja huonoista hetkistä. Jotenkin yllätti se, miten moni on jo vaihtanut perhettä tähän mennessä. Muut sunnuntain teemat olivat arvot ja konfliktit sekä sopeutuminen ja rajat. Illalla saatiin kolmesta vaihtoehdosta valita mitä halutaan tehdä, ja päädyin viereiseen moskeijaan vierailulle. Oli mielenkiintoinen käynti ja tää imam (en tiiä mikä toi on suomeks, mutta siis moskeijan johtajasta on kyse) osas selittää asiat tosi hyvin!




Suomessa en osannut vielä arvostaa suomen kieltä. Mutta tuntui niin hyvältä, kun sain vaihdettua kuulumisia suomeksi ja kun tiesi, että toinen ymmärtää oikeasti kaiken mitä haluaa sanoa ongelmitta. Myös yks YFU:n vapaaehtoinen tällä leirillä oli ollut vaihdossa Suomessa ja päästiin vähän hänekin kanssaan juttelemaan!


jeejee SUOMI, TORILLE!! <3<3

Niin tyypillistä suomalaisille - paljain jaloin ulos (ja takana näkyvä torni on tosiaankin sitä moskeijaa, jossa oltiin)
Maanantaina aamupäivällä AG:ssa oli aiheena tunteet, mitä osaan ja mitä en, sekä mitä voin tehdä paremmin, jotta loppuvaihto onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Lounaan jälkeen meillä oli pienryhmissä tehtävänä Stadtralley, eli kierreltiin ja nähtiin Berliiniä ja suoritettiin erilaisia tehtäviä.

Brandenburger Tor


Toki pakko ottaa vielä perus vaihtarin lippukuva XD

Meidän yks kaupunkikierroksen tehtävä oli ottaa kuva tuolla mahdollisimman monen ihmisen kanssa, joten ängettiin jonkun ranskalaisen luokan kanssa samaan kuvaan, haha
Museumsinsel


Edestä minä ja Emma, Julia ja Rafael sekä Evelyn



Weltzeituhr

Fernsehturm - Alexanderplatz

Ja vielä Brandenburger Tor



Illalla sai taas valita mitä haluaa tehdä, ja mä menin Bundestagiin Saksan valtiopäivätalolle. Illalla oli nätit näkymät koko kaupunkiin.


Miku (Japani) <3


Minä, New, Best (molemmat Thaimaasta) ja Miku




Tiistai alkoi taas erilaisilla kiertelyillä. Ensimmäiseksi menin Neuköllniin, jossa syyrialainen Muhammed kertoi oman tarinansa, ja sen miten hän päätyi Saksaan ja miten hänellä nyt menee. Iltapäivällä käytiin vielä entisessä DDR:n aikaisessa Stasi-turvallisuuspoliisin Hohenschönhausenin vankilassa. Molemmat tarinat saivat kyllä miettimään, miten helppoa oma elämä on ollut... Illalla puhuttiin vielä hostperheistä ja kiittämisestä, painatettiin t-paitoja (tai siis kuvioita niihin, en oo ihan varma miks tota suomeks kutsuis) ja hengattiin myöhään koko porukan kanssa. Hyvä, että menin alkuleiristä ajoissa nukkumaan, koska YFU-jutuissa tyypillistä on sikana ohjelmaa ja vähän unta.

Neukölln




Aika ankea paikka

Ulkoilmaselli, johon vangit pääsivät "vapaatunneillaan". Monelle oli vapauttavaa nähdä taivasta ja kuulla linnunlaulua.

Keskiviikkona puhuttiin vielä kommunikaatiosta ja konflikteista, sekä mietittiin mitä kaikkea ollaan viikon aikana tehty ja opittu. Iltapäivä kului tulevan illan suunnittelussa. Vikana iltana on vaihtareiden vuoro suunnitella ohjelmaa, koska vaparit ovat tehneet koko viikon hommia. Pienestä draamasta ja muutamista vaikeuksista huolimatta saatiin lopulta homma kasaan ja vietettiin hauska ilta syöden, pelaillen ja tanssien. Menin !ensimmäisten! joukossa neljältä aamuyöstä nukkumaan.

Torstaina aamupalalla kaikki olivat ihan väsyneitä. Oli aika siivota ja sanoa heipat. Aika haikea meininki, vaikka ollaan vasta viikko oltu yhdessä. Mutta toki samanlaiset kokemukset ja tilanne sekä 24/7 yhdessäolo luo nopeasti ystävyyssuhteita. Mun lähtö olikin yllättäen aika pikainen (kiitos Deutsche Bahn). Mun juna oli siis jo 20 minuuttia myöhässä ja mulla on Hampurissa vaihtoaikaa 19min. Tästä syystä ryntäsin Berliinin päärautatieasemalle vaihtaakseni lipun ja mennäkseni aikaisemmalla junalla, jotten missaa seuraavaa. Päärautatieasemalla sain onneksi lippuni tarpeeksi nopeasti vaihdettua, ryntäsin junaan ja olin paikalla noin 15 sekkaa ennen lähtöä... No ehdinpäs kumminkin.

Torstaina olin ihan rättiväsynyt, ja en olisi uskonut miten paljon midarin loppuminen vaikuttaa mielialaan... Tavallaan elämä "kotona" tuntuu vähän laimealta, koska koko viikon tapahtui jotain. En olisi ennen edes asiaa näin ajatellut, mutta pieni loma perheestä teki ihan hyvää, koska sitä aina yrittää kuitenkin olla mieliksi. Mutta kyllä se arki siitä taas lähtee rullaamaan.

<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3
Liebe Grüße
Suski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti