lauantai 1. syyskuuta 2018

Kaksi viikkoa saksalaisessa koulussa

Moin!

Tiistaina 21.8. oli jännä päivä, mun ensimmäinen koulupäivä täällä Saksassa. Käyn Hermann-Tast-Schule -nimistä koulua Husumissa, ja kuljen kouluun pyörällä (sateella bussilla) noin 4km. Muutenkin pyöräily on täällä elämäntapa, ja melkein kaikki alle kymmenen kilometrin matkat liikutaan pyörällä.

Koulun pääsisäänkäynti. Täällä on myös valtava urheilukenttä, ja pikkulapsille leikkialueita. Gymnasiumissa on siis luokat 5-12, eli pienimmät ovat noin 10-11-vuotiaita.

Ensimmäisenä päivänä sain jo nauttia siitä, että saksassa Gymnasiumin luokilla 10-12 ei ole sijaiskäytäntöä. Eli jos opettaja on pois, tunti on peruttu. Mulla on jo tässä ekojen kahden viikon aikana ollut melko monta hyppytuntia, mutta en valita. Pystyy tekemään läksyjä ja chillailemaan.

Päädyin luokalle 10, ja olen luokkani vanhin. Ainakin mun koulussa jokaisen pitää valita 10. luokalla profiili, eli painotus. Mun vuosikurssilla valittavina profiileina oli kuvis, yhteiskuntaoppi, englanti, biologia tai fysiikka. Mä valkkasin sitten fysiikan, joka on tavallaan "pääaine". Pääaineen lisäksi pitää valita kaksi muuta samaan aineryhmään kuuluvaa ainetta. Fysiikkaprofiiliin kuuluu jo maantieto, joten kolmanneksi luonnontieteeksi otin kemian. Kaikille pakollisia aineita on matikka, saksa, liikunta, historia, yhteiskuntaoppi, englanti, uskonto tai filosofia (otin uskonnon) ja joku vieras kieli englannin lisäksi. Päätin ottaa venäjän. Lisäksi fysiikkaprofiiliin kuuluu tietotekniikka.

Koulumatkalta
Noin 60% tunneista on oman luokan kanssa ja 40% eri ryhmissä. Kivaa, että sentään hiukan porukka vaihtuu, kun Suomessa ehti tottua kurssimuotoiseen lukioon. Lukujärjestys on käytännössä sama koko vuoden. Meillä on A- ja B-viikot, eli joka toinen viikko on aina sama. Hiukan vaihtelua sentään, mutta ei sanottavammin.

Koska olen kerran fysiikkaluokalla, niin arvatenkin täällä on poikaenemmistö. 22 poikaa ja 6 tyttöä, mutta vaikuttaa ihan kivalta porukalta. Huvittavaa on tosin se, että oon luokan lyhin ja samalla vuoden tai kaksi muita vanhempi :D Suomessa ehti jo hiukan tottua siihen, ettei saisi nimittää ihmistä tytöksi/pojaksi, mutta täällä on todella vahvasti konservatiivisemmat mallit, että olet joko tyttö tai poika. No, maassa maan tavalla, ei haittaa.

Koululla on oma sovellus, josta näkee luokan lukujärjestyksen, ja mahdollisesti perutut tunnit ja osa opettajista laittaa myös läksyt näkyviin. Kun opettajan nimikirjaimet on vedetty yli, ja väri on violetti, tuntia ei ole.

Tunnit on täällä 90 minuuttia eli tuplatunteja. Tuplatuntien välissä on 20 minuutin välkkä, paitsi viimeinen välitunti on 30 minuuttia, ja silloin on tarjolla (maksullista) kouluruokaa, joka pitää tilata etukäteen. Ensimmäinen tuplatunti eli tunnit 1 ja 2 on klo 7.45-9.15, tunnit 3+4 klo 9.35-11.05, tunnit 5+6 klo 11.25-12.55 ja 7+8 klo 13.25-14.55. Muutamia kertoja viikossa joku tuplatunti jakautuu niin, että yhtä ainetta on 45min, sitten pikasiirtymä seuraavaan luokkaan, ja seuraavaa ainetta 45 min.

Lisää eroja: ihan kaikki tehdään käsin kuulakärkikynällä, ja koulussa on surkea puhelinkenttä, haha :D. Aloin jo ekan viikon jälkeen ikävöimään tietokoneita. Liitutaulu ja PIIRTOHEITIN ovat jokapäiväisessä käytössä. Hiukan loksahti suu auki, koska viimeksi Suomessa piirtoheitintä taidettiin käyttää silloin, kun olin kolmannella luokalla.

Piirtoheitin ei valitettavasti tässä näy :D
Täällä viitataan yleensä niin, että etusormi sojottaa ylöspäin ja muu käsi on nyrkissä. Näyttää jotenkin tosi hassulta... Ja sitten teitittely. Opettajia toki kuuluu teititellä ja puhutella sukunimellä (mikä tuntuu suomalaisesta hassulta), mutta myös suurin osa opettajista teitittelee oppilaita, ja se tuntuukin vielä höntimmältä. Etunimi + teitittely on niin hassu yhdistelmä (Esim. Susanna, voisitteko laskea tämän laskun taululle.). Kaikissa tehtävissä käytetään myös teitittelyä. No kiva, että koulukirjatkin osaavat olla kohteliaita XD

Sitten ensimmäisestä koulupäivästä. Mentiin hostisän kanssa pyörällä kouluun, ja suuntasin ensin reksin Frau Freitagin luokse. Tehtiin mun lukkari valmiiksi, ja sitten menin ensimmäiselle oppitunnille, joka oli tietotekniikkaa. Kiitos englannista tulleiden lainasanojen, ymmärsin melkein kaiken!!! Mulla oli hypäri, ja vikana fysiikkaa meiän luokanvalvojan kanssa. Herr Siemen on tosi mukava, ja on tottunu vaihtareihin, ja ymmärtää, jos/kun kielen kanssa on ongelmia. Olin Suomessa jo käynyt fysiikassa läpi nämä asiat, viittasin jo kaks kertaa ja vastasin oikein, jeeee!!

Keskiviikkona mulla oli matikkaa (ymmärsin kans aika hyvin!), historiaa ja ymmärsin suurimman osan siitä mitä puhuttiin, mutta tuottaminen on sitä nollan luokkaa. Päivän viimeinen tunti oli musiikkia. Hassua, kun mun hostisä on musaope, mutta ihan kivaa. Ja sanotaanko vaikka niin, että Puolalanmäessä musalukiossa (ja Puolalan musaluokalla) on tottunut hieman erilaiseen osaamistasoon, mutta hauskaa oli!

Torstaina oli WiPoa (=Wirtschaft+Politik) eli about yhteiskuntaoppia. Olin aika pihalla, ja opettaja vaan saneli mitä pitää kirjoittaa. Kurkkailin sitten naapurin vihosta sen muistiinpanoja... Sitten englantia. Mahtavaa ymmärtää kaikki mitä puhutaan ja pystyä jopa vastaamaan!!! Seuraavana maantietoa (selitä saksaksi mitä on maantieto juu moro) ja fysiikkaa. Päivän päätteeksi oli liikuntaa. Onneksi mun ope on tosi mukava, mutta täällä on liikunnassa tosi paljon erilaisia testejä, ja kun on koulujen väliset kilpailut (tai ihan mitkä tahansa urheilukilpailut), jokaisen pitää osallistua halusi tai ei. Liikuntatunnit on täällä myös koko luokan kesken eli tytöt ja pojat ovat samassa. Suhtauduin ensin vähän epäileväisesti tähän, mutta on tosi kivaa olla koko luokan kanssa. Samalla yhteistyötä tekiessä ryhmähenki paranee! Pelattiin amerikkalaista jalkapalloa, ja oli tosi hauskaa.

Perjantaina en mennytkään kouluun, koska hostisä oli keksinyt mun päänmenoksi muuta ohjelmaa, josta saatte lukea seuraavasta postauksesta. :)

Kouluruoka (en jaksa (ikinä) kääntää kuvaa, sorry). Suomessa ruoka otetaan itse, mutta täällä keittiön porukka laittaa ruoan lautaselle.
Ensimmäisellä viikolla oli yleisesti hiukan hukkunut olo. Koulussa ei vielä ollut ketään, joiden kanssa hengailla välkät. Onneksi koen jo kuuluvani osaksi hostperhettä, niin ei ehtinyt tulla hirveän yksinäinen olo. Otin koulussa heti kuvat kerrosten pohjapiirustuksista, mikä helpottikin valtavasti luokkiin löytämistä. Sanakirjasta tuli mun paras ystävä jo ekalla viikolla, haha.

Toinen kouluviikko alkoi maantiedolla. Heti aluksi vaikeaa sanastoa, ja jotenkin epätoivoinen olo koko koulun suhteen. Seuraavalla tunnilla matematiikkaa, ja piti kirjallisesti selittää, mitä kuvaajassa tapahtuu. Olin ensin ihan epätoivoinen, mutta ihana vierustoverini sanoi, että hän tietenkin auttaa, niin heti tuli niin hyvä mieli! Ja maanantaina kaikki alkoi koulussa mennä todella hyvin. Englannin tunnin jälkeisellä välkällä löysin jo porukan, jossa viihdyn. Uskonnon tunnin epätoivoisessa kielitilanteessa taas vieressä istuvat auttoivat. Ja nyt mulla on kavereita!!!! Nyt tiiän ihmisiä, joiden kanssa voin hengailla välkät, ihanaa!

Koulun aulaa. Täällä on noin tuhat oppilasta, ja välkällä kaikkien pitää hengata tuolla. Sanotaanko vaikka niin, että on hiukan ahdasta.

Tiistaina toinen pitkä päivä alkoi saksalla tehtävällä kirjoita runo saksaksi... Opettaja on onneks tosi mukava, ja oli tyytyväinen siitä, että edes yritin :D Tietotekniikka oli kiinnostavaa, jotain sellaista mitä en Suomilukiossa lukujärjestykseeni saa ahdattua. Venäjä oli ihan mahtavaa ja opettaja on tosi mukava!! Kivaa oppia uutta kieltä, koska sekään ei mahdu mun lukujärjestykseen Suomessa... Tiistain päätti fysiikka, ja meiän luokanvalvoja on vaan niin super!!!

Keskiviikkona, kiitos sille, ettei täällä ole sijaisia, mulla oli vain yksi tuplatunti kemiaa. Rento päivä kahden pidemmän jälkeen, mahtavaa. Torstaina odotin taas puolikauhulla liikkatuntia, mutta ihan turhaan. (Hostsisko oli siis ehtinyt kertoa mulle, miten sen opettaja vaatii kaikilta Stundenlaufin, eli juokse tunti, jos menet 8 kilometriä, saat suomiarvonsanoissa kasin, 10 kilometriä vastaa suunnilleen ysiä ja 11km taisi olla suomiskaalassa kympin arvoinan, ja jos kävelet välissä, niin arvonsana tippuu taas...)

Aluksi oli englantia (niin mahtavaa ymmärtää kerralla kaikki!!), fysiikkaa ja sitten sitä liikuntaa. Pelattiin taas amerikkalaisen jalkapallon variaatioita ja oli aika huvittavaa, koska olin samassa joukkueessa viiden pojan kanssa. Eipä siinä mitään, mutta kaikki on toki mua pidempiä, ja kun seistiin rivissä, satuin olemaan kahden 1,98 metrisen välissä ja oltiin kaikki hiukan huvittuneita tästä 40 cm:n pituuserosta :D Mutta liikka oli taas paljon odotettua kivempaa. Tykkään paljon siitä, kun koko luokka on samassa. Lisää niin hyvin yhteishenkeä!!

Perjantaiaamun sateenkaari koulumatkalla
Perjantaina mulla oli aamulla venäjää. Opettaja on niin mahtava, ja sain ylpeänä esitellä suomalaisia r-taitojani :D Seuraavaksi kemiaa, ja viikon viimeinen oppitunti oli tietotekniikkaa. Jos enää koskaan valitan Puolalanmäen verkon olevan hidas, niin jooko muistuttakaa mua. Koneiden käynnistyminen kestää myös hyvällä tuurilla vain kymmenen minuuttia....

Koulu on lähtenyt hyvin käyntiin täällä. Kivaa, kun ei tarvitse stressata arvonsanoista niin paljon kuin Suomessa. Saksalla pärjään jo arkielämässä hyvin, ja tunneilla saan ainakin yleiskuvan siitä mitä käsitellään. Esseiden kirjoittaminen ja yleisesti sivistyssaksan tuottaminen on vielä vaikeaa, mutta pikkuhiljaa kielitaito kehittyy. Kouluun on kiva mennä, ja läksyä tulee huomattavasti vähemmän kuin Suomessa (ainakin toistaiseksi). Oon myös rakastunut pyöräilyyn täällä! Todella tasaista, ja pääsee itsenäisemmin liikkumaan paikasta toiseen.

PML-paita <3

Liebe Grüße
Suski

4 kommenttia:

  1. Mitä tykkäsit tuosta kouluruoasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut ihan hyvää! Olen tosin aika kaikkiruokainen :)

      Poista
  2. Sormi pystyssä ja käsi nyrkissä -viittaaminen voi johtua siitä, että vältetään kaikkea vähänkin natsitervehdykseltä näyttävää.

    VastaaPoista